Линкови  

subotica
Град Суботица


 

Direkcija
Дирекција за изградњу
Града Суботице


 

Cistoca i zelenilo
Чистоћа и зеленило - СуботицаVodovod
Водовод и Канализација


 

 

   

Istorija dimničarstva u Evropi

Dimnicar 150x150   Kao stalno zanimanje, dimničarstvo potiče još iz srednjeg veka. Kolevka organizovanog dimničarstva u Evropi bila je Austrija. Sredinom 15. veka uvedeni su redovni požarni pregledi, ali ni te prve protivpožarne preventivne mere nisu imale efekta. Ukazom cara Maksimilijana Prvog, na teritoriji tadašnjeg Austrijskog carstva 1455. godine, postavljen je i prvi stalni dimničar. Ovaj ukaz bio je istovremeno i začetak zakonskih odredaba u dimničarskoj delatnosti.

   Država je počela da brine o protivpožarnoj zaštiti stanovništva, a dimničarstvo je bilo u funkciji borbe protiv stihije. U tom periodu započela je masovnija gradnja kuća sa ozidanim dimovodima, pa je tako nastala i potreba za specijalizovanim zanimanjem dimničarom.

   Prvi dimničarski zanatski esnaf u Evropi je uspostavljen carskim ukazom 1664. godine, čiji se posao sastojao iz čišćenja dimnjaka i protivpožarne zaštite. Prvi zakon u ovoj oblasti donet je 1859. godine, u Austrougarskoj po kojem su dimničari stručne zanatlije, a to zanatsko obeležje nose i danas.

Istorija dimničarstva u Srbiji

   Prvog stručnog dimničara, Beograd je dobio 1863. godine dolaskom Lamberta Kluzačeka iz Češke. U to doba kod nas nije postojao nijedan drugi majstor ovog zanata. 1886. godine, pojavljuje se još jedan dimničar, Jovan Đorđević iz Beograda, za koga se vezuje prvi pokušaj koncesioniranja ove profesije. Za kratko vreme Beograd je imao ukupno deset dimnničara, a u dokumentima iz 1891. već nailazimo i na dimničarski esnaf.

   Osamdesetih godina 19. veka u Beogradu je osnovana i prva vatrogasna četa, tako da je uz preventivni rad dimničara, građanima obezbeđenja i požarna zaštita. U to vreme je Uprava beogradske varoši i zvanično regulisala dimničarsku profesiju u prestonici naredbom o čišćenju dimnjaka, u sklopu mera protivpožarne zaštite.

   U periodu do drugog svetskog rata i neposredno po njegovom završetku, u Srbiji, se ova vrsta usluga uređivala brojnim aktima i zakonima koji su relativno uspešno uređivali ovu, za društvo važnu oblast.

Dimničarstvo u Subotici

   Prvo preduzeće koje se bavi Dimničarskim uslugama u Subotici osnovano je 1954. godine. Od svog nastanka, imalo je važnu ulogu i ustanovljeno je najviše zbog čestih požara koji su se dešavali u dimnjacima, a goreli su i čitavi delovi gradova.
U međuvremenu, naravno, mnogo se toga promenilo. Danas, dimničar nije samo kompetentan partner u zaštiti od požara, već i neutralni i nezavisni konsultant u području kontrole zagađenja i uštede energije. Savremena dimničarska služba nudi efikasan i ekonomičan način za sprovođenje zaštite od požara i smanjenje emisije dimnih gasova, a sve u cilju čistije životne sredine.

   U 21. veku pred dimničarsku delatnost se postavljaju novi izazovi i nova područja rada i zaštite. Dobro organizovana i stručna dimničarska služba pružanjem usluga kod svih vlasnika dimovodnih objekata i ložišnih uređaja kao i ventilacionih kanala i uređaja doprinosi:

  • Smanjivanju broja požara – kontrolom i redovnim održavanjem dimovodnih objekata, ložišnih uređaja i ventilacionih kanala i uređaja se čuvaju životi i zdravlje ljudi i izbegavaju materijalne štete,
  • Smanjivanju zagađenja životne sredine – smanjenjem emisije štetnih produkata sagorevanja, redovnim održavanjem sistema i smanjenjem potrošnje goriva,
  • Uštedi u potrošnji goriva – redovnim čišćenjem dimnjaka, ložišnih uređaja i optimizacijom termoenergetskih postrojenja,
  • Zdravijoj pripremi hrane – čišćenjem i održavanjem ventilacija masnih isparenja,
  • Čistijoj životnoj sredini – upravljanjem otpadom smanjuje se zagađivanje životne sredine,
  • Manjem obolevanju građana – smanjivanjem zagađivanja životne sredine,
  • Smanjenju troškova u zdravstvu i većoj radnoj efikasnosti  – kao posledica manjeg obolevanja građana.

   
   
© 2015. ЈКП "Димничар" - Суботица. Сва права задржана.